ייפוי כוח מתמשך
לכולנו חשוב לדאוג לעתיד שלנו. לכן אנו דואגים לביטוח, חוסכים לפנסיה ועורכים צוואה, אולם מה יקרה אם בעודנו בחיים נאבד את היכולת לדאוג לעצמנו מבחינה מנטלית, לקבל החלטות רפואיות, כלכליות והחלטות יום יומיות בעניינים שונים?
בדיוק לשם כך יצר המחוקק בשנת 2017 את הכלי של ייפוי כוח מתמשך, באמצעותו ניתן להחליט היום מי ידאג לנו מחר אם חלילה נהפוך ללא כשירים.
מהו ייפוי כח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי במסגרתו אנו ממנים בן משפחה או אדם אחר שאנו סומכים עליו, שיטפל בענייננו בעתיד, כאשר אנו עצמנו לא נוכל לעשות זאת, עקב אי כשירות מנטלית ו/או נפשית.
ייפוי כוח מתמשך יכול להיות לנושא מסוים או להתייחס לכלל ענייננו – הרפואיים, הרכושיים והאישיים.
כמו כן, באפשרותנו למנות מספר מיופי כוח שונים, אשר כל אחד מהם יהיה אמון על תחום אחר. כך למשל ניתן למנות אדם אחד שיהיה אחראי על העניינים הרפואיים שלנו ואדם אחר על העניינים הרכושיים.
במסגרת ייפוי כוח מתמשך, נוכל לכלול הוראות מפורשות לגבי אופן קבלת ההחלטות בשמנו והאדם שמינינו כמיופה כוחנו יהיה מחויב למלא אותן.
מי יכול לשמש כמיופה כוח?
כל אדם מעל גיל שמונה עשרה שהינו כשיר מנטלית.
אדם אחד יכול לשמש כמיופה כוח בעבור שלושה אנשים סך הכול, זאת על מנת למנוע ניגוד עניינים ובשל החשש מניצול לרעה. אדם שמספק לממנה שירותים מקצועיים בתשלום כגון עורך דין, רופא, רואה חשבון או מטפל וכו' אינו יכול להיות מיופה כוח.
פושט רגל יכול להיות מיופה כוח לעניינים אישיים ורפואיים בלבד, אך לא לעניינים כספיים.
מי מורשה לערוך יפוי כוח מתמשך?
בשל חשיבותו והשפעתו הרבה של ייפוי הכוח על עתידנו, נקבע בחוק כי חתימה על ייפוי כוח מתמשך, תיעשה רק בפני עורך דין אשר עבר הכשרה ייעודית לעריכתו והוסמך לכך על ידי משרד המשפטים.
עורך הדין יסביר ללקוח את כל מה שעליו לדעת לגבי ייפוי הכוח המתמשך, יוודא כי הוא מבין את המשמעות וההשלכות של המסמך וכן יוודא כי האדם שהלקוח מבקש למנות כמיופה כוחו מבין את האחריות המוטלת עליו ומסכים לקחת אותה על עצמו.
איך מתבצע ההליך של עריכת יפוי הכוח?
על מנת לערוך ייפוי כוח מתמשך נערכות בדרך כלל 2 פגישות.
הפגישה הראשונה היא פגישת היכרות עם הלקוח, במסגרתה אני מסבירה ללקוח על התהליך ומבינה את צרכיו וביחד אנחנו מתייחסים לכל ההיבטים הנדרשים.
לאחר מכן אני משוחחת עם מיופי הכוח המיועדים, מסבירה להם את רצון הלקוח ובהמשך נערכת פגישה נוספת בנוכחות הלקוח ומיופי הכוח בה אני קוראת שוב את תוכן המסמך ונחתם ייפוי הכוח.
הפגישות נערכות במיקום שנוח ללקוח ולמיופי כוחו ואף יש עדיפות לעריכתן בבית הלקוח, על מנת שלא להטריחו ולהכירו לעומק.
לאחר סיום ההחתמות המסמך נשלח לאישור והפקדה באפוטרופוס הכללי.
האם ניתן לבטל ייפוי כוח מתמשך?
כל עוד הלקוח מייפה הכוח צלול וכשיר לקבל החלטה, ניתן לבטל את ייפוי הכוח המתמשך או לשנות את הוראותיו. בדומה לצוואה, ייפוי הכוח המתמשך האחרון שהוכן, הוא המסמך התקף.
מתי ייפוי הכוח נכנס לתוקף?
ברירת המחדל בעניין כניסת ייפוי הכוח לתוקף היא באמצעות חוות דעת רפואית שנערכת לרוב על ידי רופא גריאטר או פסיכיאטר שקובעת שהאדם אינו כשיר מבחינה מנטלית. קיימת אפשרות בעת הכנת המסמך לבחור גם דרך אחרת להפעלת ייפוי הכוח המתמשך.
מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין מינוי אפוטרופוס?
מינוי אפוטרופוס הוא הליך מורכב הדורש הגשת בקשה לבית המשפט, בעוד שייפוי כוח מתמשך אינו מערב את בית המשפט, אלא נערך על ידי עורך דין מוסמך ומופעל בדרך שנקבעה בו. כמו כן, מינוי אפוטרופוס מצריך הגשת דו"חות לבית המשפט שהופכים את ההליך לפרוצדורה מורכבת ויקרה.
מעבר לכך, מינוי אפוטרופוס מבוצע כאשר אנו כבר לא יכולים לדאוג לעצמנו ולהבהיר מה רצוננו, כך שבדרך כלל לא תהיה לנו שליטה על מי ימונה לתפקיד על ידי בית המשפט. לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך נותן לנו לבחור בדיוק מי יהיה אחראי על ענייננו ובאיזה אופן.
ייפוי כוח מתמשך נועד להכניס וודאות לחיי האדם העורך אותו ומשפחתו ולהסדיר מראש את ענייניו, נועד לחסוך פרוצדורות מורכבות ויקרות ומהווה מסמך חשוב שכדאי לכל אדם לערוך בעיקר בגילאים מבוגרים, אולם למעשה בכל גיל.
מעוניינים לערוך ייפוי כוח מתמשך לעצמכם או לקרוביכם?
אשמח לעמוד לשירותכם ולסייע לכם לדאוג לעתידכם.